[BEBASKAN MUSLIM UIGHUR DARIPADA PENINDASAN]

NEO-SISWA STAND WITH MUSLIM UYGHURS!

Usaha yang kecil boleh kita lakukan dengan berkongsi maklumat mengenai penindasan yang berlaku ke atas Muslim Uighur. Semoga usaha dan amal ini akan menjadi bantuan kecil di hadapan Allah SWT bahawa kita telah melakukan sesuatu buat mereka daripada terus berdiam diri.

Walaupun isu ini berlaku pasang surut dalam pelbagai saluran media, namun, sepatutnya berita ini menjadi keutamaan untuk diikuti oleh umat Islam yang cinta akan saudaranya. Hakikatnya, kita sudah digemparkan dengan penindasan kerajaan China terhadap Muslim Uighur yang telah menghiasi akhbar dunia. Hal ini demikian kerana, dianggarkan sebanyak tiga juta orang etnik Muslim Uighur telah ditahan dalam ‘kem pendidikan’ yang bertujuan ‘menulis semula amalan Islam dengan budaya China’!

Selain itu, sesetengah kawasan yang dahulunya merupakan lokasi buat umat Islam Uighur menunaikan solat kini bertukar menjadi kawasan parkir kenderaan. Malah, bangunan dan kubah masjid diratakan bagi melenyapkan identiti Islam di kawasan tersebut. Tindakan itu sememangnya telah mencerminkan layanan buruk dan penindasan ‘violence’ kerajaan China terhadap etnik Uighur.

Jika direnungkan kembali, kejadian seperti ini pernah terjadi sewaktu kehancuran sistem pemerintahan Syria dengan ketidakstabilan politik, pembunuhan orang Islam, penindasan jiwa, dan rampasan harta berlaku. Hal ini ialah salah satu punca sekiranya umat Islam bersikap sambalewa dan mengabaikan kesedaran terhadap kepentingan Siyasah Shar‘iyyah (sistem pentadbiran yang berasaskan syariat) yang perlu disemat dalam diri individu Muslim. Ketidakfahaman yang tidak pernah diperbaik dan kemalasan untuk memahami bagaimana pentingnya penggunaan Siyasah Shar‘iyyah yang sebenarnya juga merupakan asbab daripadanya.

Ingatlah, Rasulullah ﷺ bukan hanya sekadar Nabi atau Rasul, tetapi baginda juga merupakan salah seorang negarawan ‘statesman’ yang unggul dan telah dicatat dalam sejarah perkembangan politik Islam. Baginda juga telah mengajari kita mengenai pelaksanaan siasah yang sebenar. Hal ini dapat dibuktikan dalam situasi genting dan mencabar semasa zaman awal kemunculan Islam di Mekah dengan tujuan dan harapan, agar Islam terus hidup ‘survive and sustain’ sehigga hari kiamat dan kehormatan umat Islam terjaga dengan sebaiknya.

Hal ini demikian kerana, Rasulullah ﷺ sangat mengetahui, bagaimana karakter mereka yang tidak senang dengan Islam. Firman Allah dalam Surah Ali ‘Imran ayat ke-118:

خَبَالا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ

“Telah nyata kebencian daripada mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka adalah lebih besar lagi. Sungguh, telah Kami terangkan kepada kalian ayat-ayat (Kami), jika kalian memahaminya.”

Bentuk-bentuk penindasan terhadap Muslim Uighur:

  1. Melarang pemberian nama bayi dengan nama-nama berupa Islam ‘common arabic names’, dengan ancaman tidak akan memperolehi kemudahan kesihatan dan pendidikan.
  2. Melarang ibu bapa Muslim daripada mengurus dan mentarbiah anak-anak mereka dengan didikan agama.
  3. Melarang anak-anak Muslim Uighur terlibat dalam kegiatan keagamaan.
  4. Memerintahkan seluruh Muslim Uighur untuk menyerahkan kesemua barang yang bercirikan agama seperti sejadah, mashaf al-Quran, dan termasuk juga simbol-simbol seperti bulan dan bintang.
  5. Merampas mashaf al-Quran dengan alasan mengandungi pengisian yang ekstrem.
  6. Melarang lelaki Muslim memanjangkan janggut.
  7. Memaksa Muslim untuk makan babi dan minum alkohol di “kem pendidikan”.
  8. Memaksa Muslim Uighur untuk meninggalkan agamanya dan menyanyikan lagu-lagu Parti Komunis.

Begitulah nasib mereka dalam menghadapi segala tekanan dan penindasan daripada kerajaan. Walau bagaimanapun, ujian yang diberikan oleh Allah SWT kepada hambanya berbeza. Hal ini bertujuan untuk melihat sejauh mana kita bermuhasabah dengan segala tindakan dan sumbangan kita terhadap masyarakat, khususnya yang menjadi titik tolak dalam menghasilkan Siyasah Shar‘iyyah.


Setia Bersama,

Asna binti Sulaiman
Kluster Siswi,
Neo-Siswa Universiti Malaya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: